Здравейте! Можете да Влезете или да се Регистрирате.

Преди пустинята

Преди пустинята
Издателство: е-Книги
Код на продукт: Преди пустинята
Наличност: Да
Налични формати
Онлайн PDF EPUB MOBI
4.00лв
Тагове:

Съкровеното от детството, романтиката на младостта и търсенията на зрелостта бележат стъпка по стъпка кратките разкази на Люси Мòшен. Сякаш изтръгнати от страници на дневник са сюжетите и героите и всеки един от тях е като миг или спомен за мига. Размисъл за истинското, без което не можем или сме загубили, откъде идват приятелството и любовта, смислена ли е непрекъснатата ни неудовлетвореност от всекидневието и накъде отиваме, белязани от стремежа към преуспяване в сивотата на нашата цивилизация. Определения за чувствата, които терзаят героите, липсват и те достигат до читателя единствено през усещанията им, изразени в опозицията сега-преди.

Сега е сивото настояще с оттенъци от оценки и мисли за стореното и пропуснатото, със спомените като убежище на наранения Аз и разбира се - с пустинята и преди нея, когато за миг времето е спряло и усещането е като за младост. Сега е дъждовна сивота, зрелост и желание за бягство - там някъде далеч, кога наистина, кога единствено с мисъл. В преди е незабравимото детство, белязало всеки един от нас завинаги, приятелството, родило се в търсене на скритото пиратско съкровище, плажовете на Оран, първата любов и буйната страст на младостта. Преди е вълнението, поезията, откритието за неповторимост.

Разказите са разделени в два цикъла в самата си подредба. Първият, който започва с "Моят приятел Кристоф" и достига до "Щастливеца", може да се определи като романтичното преди-сега, като копнеж по отминалите, но оставащи завинаги в нас детство и младост. Втората серия разкази - от "Първи май" (според мен нарочно), та до "Симпатичният холандец" - се разполага в измеренията на душевните търсения и вечните въпроси: Да направя ли компромис? Как да живея? Как да продължа напред и мога ли? Кое е ценно и какво мога да захвърля? Въпросите за избора, насочени към дълбините на съкровеното, са много, често без отговори, но винаги прозирноискрени.

Тук е мястото да се изтъкне майсторството на писателката в откриване на типичния образ на времето. Силна интуиция тъче другостта на героите - там далеч (в чужбина) или тук наблизо (в родината), любовта е определяща за това, как и накъде да продължат по пътя, независимо от съпътстващите ги ситуации на действителността.

Всеки един от разказите в сборника е съпреживяване - откровение от миналото и настоящето, стрела, насочена към пространството на себеопознаването - миг за разказване.

Мариета Цанова

 readПрочети откъс

е-Книга
Заглавие Преди пустинята
Автор Люси Мошен
Издателство е-Книги
Брой страници 202
ISBN 978-954-497-016-1

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката: