Здравейте! Можете да Влезете или да се Регистрирате.

Врабче върху антената

Врабче върху антената
Издателство: е-Книги
Код на продукт: Врабче върху антената
Наличност: Да
Налични формати
Онлайн PDF EPUB MOBI
4.00лв

Възможни опции


* плащане:Тагове:

Скъпи читателю, пред теб стои второто издание на втората ми поетична книга - „Врабче върху антената”...
Трябва да призная, че не ми беше лесно да я подготвя отново за печат. Наложи се да редактирам почти всяка дума, почти всяка строфа, за да превърна моето Врабче в самостоятелна стихосбирка. Стиховете, събрани под това заглавие, получиха първата си глътка въздух в рамките на едно по-обемно произведение, издадено през 2001 г. от издателство „Весела Люцканова”, което неговият рецензент, Георги Цанков, нарече „дневникът, романът, поемата „Реши се и ще си свободен”.
Стихосбирката „Врабче върху антената”, представена от издателство е-Книги, вече не е дневник, вече не е разказ в мерена реч за конкретни събития, вече не е отзвукът им, кънтящ в душата ми...
... И тъй като за всеки човек е трудно да бъде обективен, когато оценява себе си и онова, което е направил, по-добре някой друг да продължи това представяне.
Ето няколко реда от рецензията на ст.н.с. д-р Георги Цанков за книгата ми „Реши се и ще си свободен”, които разказват за врабчето върху антената и неговия автор...

„Вероятно всеки истински поет има свое неповторимо определение за “поетичното изкуство”: порази ме кратката формула на Габриела Цанева “дихание върху хартия”, която най-точно отговаря на същността на онова, което съм прочел от нея. Бях може би един от първите, поздравили появата на първата й поетична книга. Поразителен в нея е опитът за знаково откриване на духовните чудеса, проникването в селенията на болката и самотата, на другостта, като средство за приближаване към ближния. Някак естествено Габриела премина през романа – този път тя се опита да осмисли ценностите на своето поколение, отказало се от “езоповия език”, за да сподели нелицеприятните истини, белязали житейския път на жадно търсещите правда млади хора. Нейният роман беше поема в проза, докосване до най-интимното в битието на съвременника, съкровено споделяне на “глутницата от мечти”, сблъскваща се с озъбеното лице на Времето.
………………..
Всичко в света на Габриела Цанева продължава да звучи и като дневник, и като събеседване със скритото Аз. Почти физическото й усещане за отчаяние и умора от отдалечаващия се идеал при нея нито за миг не се превръща в отхвърляне на светлината. Напротив, днешният Ад е предчувствие не за Апокалипсиса, а за утрешната промяна, за непоколебимата надежда в Доброто. Права е Габриела, може човек да се бои от банализирането на думата “свобода”, ядно да рови в мозъка си, за да я замени с нещо неизричано, но накрая, ако е искрен в порива си, ще признае, че “за свободата няма заместител”. Харесвам тези стихове, защото те са изтъкани от нишките, водещи към изстраданата, преболедувана свобода.
В този смисъл съм сигурен, че Габриела Цанева не се нуждае от посредник – тя е освободила от сложни шифри посланието си, за да ни предизвика към диалог. Започва и завършва новата си книга с дяволски трудни въпроси. Готови ли сме да ги чуем и сами да потърсим отговорите в текста и в собствения си порив за “осъществяване и себераздаване”?”

е-Книга
Заглавие Врабче върху антената
Автор Габриела Цанева
Издателство е-Книги
Брой страници 104
ISBN 978-954-497-011-6

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката: