Здравейте! Можете да Влезете или да се Регистрирате.

Балкански случки, войни и легенди

Балкански случки, войни и легенди
Издателство: е-Книги
Код на продукт: Балкански случки, войни и легенди
Наличност: Да
Налични формати
Онлайн PDF EPUB MOBI
4.00лв
Тагове:

"Ние сме балканци и пленници на общо минало и частни легенди. И в ХХІ век не спираме да чертаем нови граници в долния десен ъгъл на обединяваща се Европа. Имаме проблеми с историята и с войните. Затуй без амбиция за някаква окончателна истина съм успоредявал последната босненска война с разни други отдавнашни или скорошни кървави балкански безсмислици. Отбелязал съм някои затъмнени епизоди от миналото. Историята, казват някои, е лоша учителка, но аз виждам проблема в учениците. Ние сме си повтарачи. Което не сме научили навремето, наваксваме го в извънкласни занимания – по площади и бойни полета."

Авторът, бивш журналист, е работил десет години като "международен миронаблюдател и демократизатор" в Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Написал е и "Салата от глухарчета. Босна между две войни" (1999). В тази книга анализът на въоръжените конфликти в бивша Югославия, на тлеещите и днес етнически и религиозни вражди е сладкодумно размесен с личните истории на много хора, с "близки" наблюдения върху бита и нравите на западните ни съседи, с къде сериозен, къде шеговит анализ върху отколешни или модерни балкански митове.

"Постепенно си дадох сметка, че повечето хора не разбират колко интересен всъщност беше животът на моето поколение и че напук на всички беди сме извадили все пак – дотук – и някакъв колективен късмет. Макар да не съм сигурен дали най-лошото е вече зад нас или зад ъгъла. Че както сме си българи и балканци, а вече с двете перки в Европа, продължаваме да се въртим в световни водовъртежи, а там са всякакви по размер, едри и ситни риби с почти непредвидими шансове кой и накъде ще изплува.

Научих се, че следва да избягвам в писанията си патетиката за това, как всеки участва във всичко и е отговорен за всичко, макар да имам примери за връзката между лампичката на Ленин, електрическата крушка на "Сименс" и озоновата дупка. Виждам и без три ракии връзката между течащото тоалетно казанче в кръчмата и пресъхването на големите сладководни езера.

Обаче между 1956-а и 2006-а усетих, че ставащото е може би прекалено много за един човек наведнъж и че търсенето на нещо по-добро трябва да започва от малкото. Преди да оправиш света, опитай да оправиш себе си. Гледай и подреждай комшулука, но редно е първо да очистиш собствения си двор.

Моят двор е точно под прозореца ми, а комшулукът ми е оттатък Калотина и Кулата. Нататък надничам, ходил съм, пак ще ходя или снимки поне ще гледам - както е речено.

Вярвайте, ако щете, може да е за диагноза, но често сънувам как подреждам някаква къща."

Велко Милоев

readПрочети откъс

е-Книга
Заглавие Балкански случки, войни и легенди
Автор Велко Милоев
Издателство е-Книги
Брой страници 368
ISBN 978-954-497-033-8 (pdf)
978-954-497-034-5 (ePub)

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката: