Здравейте! Можете да Влезете или да се Регистрирате.

Потаен иконостас

Потаен иконостас
Издателство: е-Книги
Код на продукт: Потаен иконостас
Наличност: Да
Налични формати
Онлайн PDF EPUB MOBI
4.00лв
Тагове:

Антологията е уникално творческо дело на поета, писателя и преводача Никола Инджов. Създавана е почти пет десетилетия. В нея има поезия на маите, ацтеките, митични епически поеми, епични исторически поеми, лирика, съвременна поезия от всички страни на континента. Книгата е обогатена с великолепни пояснителни текстове и е прекрасно оформена.

 „Имам представа какви цивилизации са прекъснали самобитното си развитие, за да се продължат смесени с европейски култури от латински тип. Никой не може да предположи до какви резултати биха стигнали доколумбовите американски народи, но моята предишна памет – ако я има все пак – е памет на европеец. Ето защо аз пиша за откриването и откритото от европейците, без да настоявам, че те са първите неамериканци, стъпили на американска земя.

Да, Америка бе открита от европейците преди петстотин години, от индокитайците – няколко хиляди години преди Колумб, а още преди това не е ли тя открита от космически хора, оставили завинаги като знак за себе си преждевременни познания? Но преждевременни според европейските критерии за развитие на човечеството…

Поезията е също преждевременно познание.

 ЗА ИЛЮСТРАЦИИТЕ В ТАЗИ КНИГА

 Старомексиканската култура в т. н. доколумбова епоха е забележителна. Археологическите разкопки, които продължават и до днес, разкриват образци на каменоделството и керамиката на възраст четиридесет столетия преди новата ера. Към тях принадлежат и забележителните мистекски ръкописи, намерени в началото на двадесети век на територията на днешния щат Оахака, разположен от средищното мексиканско плато към тихоокеанското крайбрежие. Многоцветни рисунки с на пръв поглед битови и религиозни сюжети, направени върху еленова кожа. Постепенно изследователите стигат до заключението, че това са всъщност йероглифите на самостоятелна писменост, предназначена за десетки малки езици, говорени на територията с център древният град Монте Албан от около четиристотин хиляди хора.

Бе напълно логично настоящата антология на латиноамериканската поезия да бъде илюстрирана с тези красиви и изразителни знаци на велика цивилизация – не съвсем проучена, но и не съвсем изчезнала от духовната същност на днешната култура в истинския неин обхват - от Рио Браво на север до Огнена земя на юг.”

 Никола Инджов

readПрочети откъс

е-Книга
Заглавие Потаен иконостас
Автор Никола Инджов
Издателство е-Книги
Брой страници 510
ISBN 978-954-497-024-6

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката: