Здравейте! Можете да Влезете или да се Регистрирате.

Смъртта ще дойде боса

Смъртта ще дойде боса
Издателство: е-Книги
Код на продукт: Смъртта ще дойде боса
Наличност: Да
Налични формати
Онлайн PDF EPUB MOBI
4.00лв
Тагове:

Деян Енев, в. "Монитор": Преди известно време тук, на това място, написах малък отзив за поредната книга на Андрея Илиев "Да събудиш динозавър". Без да отричам професионализма му, изказах мнението си, че книгата е само една от многото подобни - за разлика от една предишна негова книга, "Когато един мъж е на колене", за мен истински шедьовър. Разбира се, по-важната работа на писателя е да пише книгите си, не толкова да чете отзивите. Не мога обаче да не отбележа с голяма, лично моя читателска гордост, че в поредната си кримка "Смъртта ще дойде боса" (изд. Феникс, поредица Креалистични романи) Андрея Илиев отново е "форсирал" двигателя. Старото куче си е старо куче, знае посоката на таланта си, бях предрекъл тогава. Наистина, лесно е да предричаш успехи при подобни автори. При кримките се иска малко - писателят да владее сюжета и по възможност езика, на който пише. В първото Илиев е професионалист, но думата ми е за второто. В езиково отношение той е просто цар. Така добрата кримка в крайна сметка се превръща в добра литература.

В. "Стандарт": Историята на Андрея Илиев в "Смъртта ще дойде боса" почва с иззвъняване на телефон. Така започва всяка история на човек със занаята на неговия герой. Който изпълнява мокри поръчки. Илиев и в този си роман защитава тезата, че въпросният занаятчия е жертва на конкретните обществени нрави.

Историята на този герой обаче почва от полицейска акция. Той е бивш полицай, който попада в затвора за убийството на двама престъпници. И в момента се явява още бивш затворник, бивш съпруг, бивш баща. Настоящ самотник. Онова иззвъняване го въвлича в характерна за днешната ни действителност мутренска интрига, разчистване на мръсни сметки, вихрушка от непредвидими обрати в действието и в отношенията на участниците, която го захвърля на единственото логично място.

 Андон Стайков: Все повече романи на Андрея Илиев виждат бял свят и въпреки че познатите герои си отиват по един или друг начин (винаги с малко тъга и въздишки по отминали случки), нещата се случват все по-добре. Нови книги, нови много добре разказани истории. Стегнат и истински текст. Войнишки. Суров, осезаем. Четеш и всичко се случва пред очите ти. Минаваш на бегом през историята, нещо стяга гърлото, друго разтяга устните ти в усмивка.

Отново има две успоредни истории, които се сливат чак в края. Две истории, водени в първо лице. Със сходна форма и противоположни като съдържание и съзнание на героите. Румен от "Когато ангелите подивеят", вечно бившият, пак е в играта и отново заради Деков, който обаче остарява и избледнява. Един мъж по следите на убиец от едната страна; от другата - нечистоплътен плужек, който така и няма да успее да поеме чист въздух. На финала се сервира закъсняло възмездие.

е-Книга
Заглавие Смъртта ще дойде боса
Автор Андрея Илиев
Издателство е-Книги
Брой страници 226
ISBN 978-954-497-037-6 (pdf)
978-954-497-038-3 (ePub)

Оценете

Вашето име:


Вашето мнение: Важно: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката: